Boğaziçi Üniversitesi Su Altı Sporları Kulübü BÜSAS

SCUBA Eğitimi

BÜSAS’ın yıllık takviminin büyük çoğunluğunu eğitimler kapsar. Bu eğitimler kulüp eğitmenleri tarafından her dalış seviyesinde verilmektedir. Bu eğitimlerden en temeli 1* dalıcı eğitimidir. Her yılın ilk dönemi verilen 1* dalıcı eğitimi teorik ve pratik eğitim olarak iki parçadan oluşur. Ortalama 8 hafta süren kurs süresi boyunca haftada 1 ders saati olacak şekilde teorik dersler işlenir. Teorik ders sürecine paralel olarak Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri pratik çalışmalar yapılmaktadır.


Teorik ders süreci 8 hafta sürer. 8 hafta boyunca her hafta 1 teorik ders anlatılır. Teorik derslerin süresi 1 saattir. 7 haftada 7 teorik dersin üstüne son hafta tekrar dersleri yapılır. Haftalık periyotta 1 teorik ders çok sayıda eğitmenin açtığı farklı gün ve saatlerdeki seanslarda anlatılır. 1* adaylarının hafta boyunca kendilerine uyan bir ders saatine katılmaları yeterlidir. Haftalık periyotta herhangi bir saatte derse katılamayanlar için ertesi hafta başında tekrar dersi açılır ve ilgili ders son kez anlatılır. 8 haftalık ders sürecinin ardından teorik sınav süreci başlar. Yaklaşık 2 haftalık bir süreçte çok sayıda teorik sınav açılır. 1* adayları bu sınavlardan tarih olarak kendilerine uygun olanına girebilirler. Teorik sınavlar Sayısal ve Sözel kısımlar olmak üzere iki kısımdan oluşur. 8 haftalık ders süreci içerisindeki sözel konular Sözel kısıma, sayısal hesaplama içeren konular Sayısal kısmına dahildir. İki kısımlı sınav art arda tek seferde yapılır, bir teorik sınav tamamlanmış olur. Sözel veya Sayısal kısımlardan herhangi birinden ya da ikisinden geçme notunun altında kalınması durumunda telafi sınavı hakkı olan 1* adayları başka bir sınavda ilgili kısmı geçmek için tekrar sınava girerler. Sınav sonrası adaylar sınavı yapan eğitmenlerle beraber sınav kağıtlarının üzerinden geçerek yanlışlarını öğrenirler ve düzeltme fırsatı bulurlar. 1* Adaylarının kurs başlangıcı itibariyle 2 adet telafi sınavı hakkı bulunur. Bu, bir teorik sınavdan geçme notu altında kalınması durumunda başka bir sınava girilerek telafi edilebilmesi için bir haktır. Teorik derslerden 2 tanesine katılmamış olmak da yine 1 telafi sınavı hakkının yitirilmesine yol açar. Teorik derslerden 3 tanesine katılmamış olma durumunda kurs sonlanır.
Pratik çalışma süreci 8 hafta sürer. Bu 8 haftalık süreçte 1* adayları 4 adet havuz çalışmasını tamamlarlar. Bunlardan ikisi donanımsız, ikisi donanımlı havuz çalışmasıdır. Her hafta Cuma Cumartesi ve Pazar günleri açılan seanslara ismini yazdıran adaylar çalışma saatinde orada hazır bulunarak çalışmalarını eğitmenler eşliğinde yaparlar. 4 havuz çalışmasını tamamlayan adaylar pratik çalışma kısmını tamamlamış olurlar. Pratik çalışmalar kapsamında 1* adaylarına suya giriş teknikleri, yüzeyde ekipmanlı yüzüş, temel serbest dalış teknikleri, maske ve regülatör becerileri, su altında ekipmanlı yüzüş, ekipman durumlarına müdahale, acil durum müdahaleleri gibi pratik beceriler kazandırılır. Havuz çalışmalarına geç kalınması ya da mazeret bildirilmeden katılınmaması durumları 1 telafi sınavı hakkının yitirilmesine yol açar. 2 telafi sınavı hakkı yitirilmesi durumunda teorik sınavın tek seferde geçilmesi gerekmektedir. Adaylar çalışmaların gerektirdiği fiziksel kondisyon gerekliliği itibariyle 1 haftada 2 çalışmadan fazla çalışmaya katılamazlar. Ayrıca 3. ve 4. çalışmalar donanımlı dalış pratiği olduğundan aynı hafta yapılmamaktadır.
Teorik ve pratik kurs süreçlerini tamamlayan adayların 1* adayı olarak geziye gelebilmeleri önündeki son basamak sağlık raporudur. Yetkili sağlık kurum ve kuruluşlarından gerekli test ve tetkikleri yaptırarak bir su altı hekimliğinden bu sonuçlar ve muayeneler ışığında “Dalabilir” raporu alınması gerekmektedir. Gerekli test ve tetkikler kapsamlı bir süreç gerektirdiği için son ana bırakılmaması tavsiye edilir.
Bir dönem süresince teorik derslere katılıp, teorik sınavlardan başarıyla geçen, pratik çalışmalarını vaktinde tamamlayıp sağlık raporunu alan ve yıllık aidatlarını zamanında ödeyen tüm 1* dalıcı adayları, Kış gezisine (Bodrum) katılabilme hakkı elde eder. Kış gezisine katılmayan adayların adaylıkları Yaz gezisine kadar devam eder, adaylar bir büyük geziye katılarak eğitim dalışını ve takiben grup dalışlarını yaparak CMAS 1* dalıcı brövesi almaya hak kazanabilirler. Bröve başvurusu yaparak brövelerini alan tüm 1* adayları kurs sürecini tamamlayarak BÜSAS 1*’ı olmaya hak kazanır. 1* Eğitimini tamamlamak Serbest Dalış eğitimi programına girebilmek için ön şarttır. Kulüp diğer seviyelerde de eğitimler vermektedir. 2*, 3* ve eğitmen seviyelerinde kulübün bünyesindeki eğitmenler tarafından verilen eğitimler ile kulüp kendi 2*, 3* ve eğitmenlerini yetiştirir, böylece kendi içinde yeten bir döngü ile kendi eğitimlerini kendi eğitmenlerince verebilir. Bunun yanı sıra kulüp TSSF onaylı uzmanlıkların eğitimini de vermektedir. Bu şekilde her seviyede kendine yetecek üyesi ile kendi kendini kararlı bir döngü ile çeviren bir kulüp olma hedefini gerçeklemiş olur.
Eğitmenlerimizden Serdar Çakacıaslan'ın hazırlamış olduğu BÜSAS dalış bilgisayarı simülatörüne buradan ulaşabilirsiniz.